Miercuri, Octombrie 1, 2008, 03:37 PM 

Barometrul de Opinie Publică - Tineret 2008

„Starea socială şi aşteptările tinerilor din România. Barometrul de opinie publică - Tineret 2008" - Sondaj de opinie realizat de Agenţia Naţională pentru Sprijinirea Iniţiativei Tinerilor şi finanţat de Autoritatea Naţională pentru Tineret

Cercetarea a avut la bază un eşantion reprezentativ la nivel naţional pentru populaţia din grupa de vârstă 14-35 ani, cu o eroare de +/- 2,8% şi are o probabilitate de 95% .

Principalele capitole analizate au fost:
Evaluarea globală a vieţii, în prezent comparativ cu anul trecut, şi aprecieri ale tinerilor privind calitatea vieţii în viitorul apropiat;
Satisfacţia tinerilor faţă de principalele componente ale vieţii personale;
Satisfacţia faţă de nivelul de educaţie;
Satisfacţia faţă de locul de muncă;
Satisfacţia faţă de locul de muncă;
Accesul tinerilor la diverse bunuri (telefon mobil, computer, internet, maşină, locuinţă);
Percepţii asupra unor componente ale sferei vieţii sociale;
Opinia tinerilor privind rolul şcolii în societate;
Importanţa atribuită cursurilor de formare extraşcolară;
Interesul tinerilor faţă de viaţa politică;
Relaţia tinerilor cu autorităţile locale şi centrale;
Opinii politice, încredere şi satisfacţie în raport cu politica;
Apartenenţa la organizaţii neguvernamentale şi implicarea în activităţi de voluntariat.

Faţă de 2007 se observă o uşoară creştere a gradului de satisfacţie a tinerilor faţă de locul de muncă şi venituri, peste 70% din tinerii intervievaţi au acces la un PC, 50% au acces la internet , 80% din ei posedă un mobil.
Printre probleme tinerii au evidenţiat şansa mică de a deţine o locuinţă (93%), corupţia (93%) precum şi lipsa unui loc de muncă (82%).
În ceea ce priveşte educaţia şi munca s-a observat că faţă de 2007 a crescut interesul tinerilor pentru cursurile extraşcolare din domeniul afacerilor, contabilităţii, conducerii şi organizării firmei.
Legat de subiectul participării tinerilor la viaţa civică şi politică, în timp ce în 2007 tinerii considerau că viaţa lor era influenţată în mare măsură de hotărârile autorităţilor centrale, în 2008 ordinea s-a inversat, autorităţile locale trecând înaintea celor centrale.

Cea mai importantă concluzie a acestei cercetări este faptul că tinerii din România în 2008 au o viziune pozitivă asupra viitorului, ceea ce nu înseamnă că sunt satisfăcuţi în totalitate de viaţa lor, de condiţiile de trai precum şi de posibilităţile privind educaţia şi munca. Per ansamblu însă toate datele arată o tendinţă pozitivă, o evoluţie a calităţii vieţii în viitorul apropiat.

Lucrarea completa in format *.pdf: Barometrul de Opinie Publică - Tineret 2008Comentariile sunt interzise la blogurile neactualizate mai mult de 90 de zile
Str. Nicolae Titulescu Nr. 2,
CARPATEX
- corp adminstrativ, etaj 2,
Brasov 500010

ALBA BRASOV COVASNA 
HARGHITA MURES SIBIU

Cautare

Categorii

Guvern

ADR centru

Fonduri Structurale

edu

Euractiv

caleidoscop

pontweb

powered by
www.ABlog.ro
Termeni si Conditii de Utilizare